De ce avem nevoie de ventilatie si aer proaspat?

Ventilarea este o actiune prin care aerul din casa (apartament) este inlocuit cu aer proaspat, adus de afara. Ventilarea trebuie privita, intotdeauna, ca o improspatare a aerului.

In era actuala a „informatiei”, timpul petrecut in casa este, in medie, de aproape 80% (bineinteles in functie de activitate).

Daca stramosii nostrii foloseau locuinta doar pentru odihna, noi o folosim si ca birou, relaxare (living), odihna, etc..

Ca sa complicam si mai mult problema confortului am inventat „termopanul”, sistemul de tamplarie ce nu permite unui gram de aer proaspat sa ne deranjeze 🙂

Poluarea mediului

Stiati ca in unele incinte publice, sali de sport si locuinte individuale, aerul este de peste 10 ori mai poluat decat mediul exterior?

de ce avem nevoie de ventilatieFoarte multe dintre problemele noastre de sanatate, pe care le parcurgem, depind intr-o masura, mai mare sau mai mica, de calitatea aerului pe care il respiram.

„Consumarea” aerului dintr-o incapere se simte intotdeauna prin cresterea, in medie, a concentratiei de bioxid de carbon, de la cca. 0,035% la cca. 0,07% si, simultan, scaderea concentratiei de oxigen de la 21% la 13%.

Este obligatorie aerisirea cu regularitate a incaperilor chiar si in timpul iernii!

Nu stiu de ce sunt atat de neglijate de catre societate problemele esentiale de confort si sanatate: hrana si zona de confort!

Reguli de baza in ventilatie:de ce avem nevoie de ventilatie

  • aerul proaspat trebuie sa patrunda din exterior in incaperile principale si anume: dormitoare, camere de zi, birouri (mai ales cele dotate cu calculatoare), camere de joaca etc.;
  • aerul viciat trebuie sa fie evacuat din incaperile secundare (bai, bucatarii, etc.)
  • circulatia aerului intre aceste zone se face, de obicei, pe sub usi (daca avem 1 cm spatiu este de ajuns). Din aceasta cauza, la amenajarea unui spatiu de locuit nu trebuie sa exageram la interior cu usi sofisticate si garnituri de etansare!

In locuintele individuale, hota de bucatarie si ventilatorul din baie (acolo unde exista) realizeaza acest circuit de sanatate.

Bineinteles, presupunand ca aerul proaspat din exterior intra prin imperfectiunile geamurilor.

Noile sisteme de tamplarie au in componenta un spatiu special pentru ventilatie.

Ventilatia in bai

de ce avem nevoie de ventilatieBaile se ventileaza din doua motive: fie din cauza mirosurilor, fie din cauza vaporilor de apa  proveniti din dusuri, bai la cada, spalare rufe etc.

O umiditate peste 65% in incinta baii genereaza conditii favorabile inmultirii agentilor patogeni sau alergenilor.

Ventilatia in bucatarie

O ventilare corecta a unei bucatari presupune mentinerea acesteia in depresiune.

Sfat:

Nu deschideti geamul la bucatarie in timpul functionarii hotei, dispare efectul de depresiune si mirosurile se vor raspandi in toata casa!

In mod normal, aceasta situatie se produce de la sine cand punem in functiune ventilatorul de evacuare al hotei de deasupra aragazului, lasand ca aerul evacuat sa fie inlocuit de un altul, proaspat, care intra pe fereastra sau, de preferat, din incaperile restului apartamentului.

 

de ce avem nevoie de ventilatie