Care este cel mai bun aer conditionat pentru o garsoniera?
Daca locuiti intr-o garsoniera si doriti sa montati un aparat de aer conditionat, trebuie sa va indreptati atentia catre un aparat de 9000 BTU/h.
Cand este nevoie de un aparat mai mare ( de 12000 BTU):
- daca locuiti la ultimul etaj
- daca suprafata garsonierei este mai mare de 30 mp.
- daca sunt geamuri mari, usi de sticla (suprafata vitrata mare)
- daca peretii sunt foarte subtiri si fara izolatie exterioara
Unde se monteaza aparatul de aer conditionat
Aparatul de aer conditionat trebuie montat in asa fel incat sa nu ‘sufle’ direct asupra zonei de odihna (spre pat sau scaun).
Jetul de aer trebuie sa parcurga 4-6 metri pana in contact cu persoanele din incapere, astfel jetului de aer ii scade viteza si in acelasi timp are o temperatura confortabila.
De obicei se monteaza in camera, imediat langa perdea (unitatea interna) iar unitatea externa sub geam.
In acest fel jetul de aer rece este directionat spre geam (majoritatea caldurii patrunde pe aici).
In bucatarie
Un aparat de aer in bucatarie se confrunta cu uleiuri si grasimi provenite din vaporii care „scapa” de hota. Uleiul ajuns in aparat este mult mai greu de eliminat, igienizarea este foarte dificil de realizat.
Apoi daca gatiti peste, carne la gratar si alte preparate cu miros puternic, aparatul trebuie oprit pentru ca probabil veti deschide un geam.
Pe hol
La un apartament (2 camere) se mai poate face acest compromis pentru a raci tot apartamentul, insa la o garsoniera nu vad rostul.
Cum pot reduce necesarul de energie
(metode pentru reducerea consumului de energie)
- montati jaluzele exterioare (obloane) la geamuri
- izolati peretii exteriori cu polistiren de 10 cm (acum am vazut blocuri izolate si cu polistiren de 3 cm – doar sa arunce banii ca efect cam deloc)
- o draperie groasa va opri o mare parte din caldura
- daca aveti copaci in fata geamului – nu faceti greseala sa-i taiati sau toaletati
Daca este montat in camera, ma pot imbolnavi?
Principalele cauze de imbolnavire cauzata de aerul conditionat sunt:
- aparatul este montat in asa fel incat jetul de aer este directionat spre persoane. Apar raceli puternice, mai ales pentru persoane sensibile la curent de aer. SOLUTIE: daca aveti deja montat in acest fel un aparat (sau ati mutat mobila rezultant cazul de mai sus), reduceti viteza jetului de aer (MINIM din telecomanda) si directionati flapsurile verticale (la unele aparate se face automat din telecomanda la restul manual) in asa fel incat sa ocoleasca pe cat posibil zona de odihna.
- aparatul de aer conditionat nu este curatat anual. In aparat se creeaza un mediu foarte primitor pentru virusi, bacterii si alergeni. Ganditi-va ca tot aerul din camera trece de 4-5 ori prin unitatea interioara a aparatului si in acelasi timp si prin plamanii nostrii, cand aparatul este nou e inregula dupa 2-3 ani … nu mai este ok!
- daca incerci sa-l repari cat timp este in functiune (caz concret: persoana cu degetul julit si ventola aparatului sparta)