In viata, unele decizii trebuie luate doar dupa o foarte atenta documentare; Cum aleg centrala termica, ce tip de combustibil sa folosesc, unde o amplasez… sunt doar cateva intrebari la care noi vom incerca sa va venim in ajutor aici.
Puterea Centralei Termice
S-a întâmplat tuturor sa se întoarca de la cumparaturi si sa constate ca produsul nou achizitionat nu este ceea ce cauta.
De cele mai multe ori acest lucru se întâmpla atunci când ajuns în magazin, vânzatorul începe sa îti însire nenumarate modele care mai de care mai performante si mai sofisticate, dar care de multe ori se potrivesc cu ceea ce vrem precum nuca în perete. O astfel de greseala se poate face cu usurinta atunci când cumparam o centrala termica.
Puterea este unul dintre caracteristice principale ale unui astfel de produs.
Pentru apartamente, cele mai uzuale sunt cele de 24 de kw
Acestea reusesc sa faca fata cu brio apartamentelor standard românesti cu doua, trei sau patru camere si sa asigure apa calda pentru una sau doua bai.
În ceea ce priveste apartamentele noi, cu suprafete mari, sau casele, calculul cu privire la dimensionarea corecta a centralei se face în functie de suprafata care trebuie încalzita si de numarul de consumatori de apa calda menajera.
Recomandat este ca înainte de a pleca sa cumparati centrale termice sa cereti opinia unei persoane cu experienta în domeniu.
Un alt tip de clasificare se face în functie de amplasare
Astfel putem vorbi despre:
- centrale murale
- centrale de pardoseala
Centralele de pardoseala au puteri mai mari de 24 de kw si în general nu sunt recomandate pentru uz rezidential, iar acolo unde se instaleaza sunt folosite cele pe lemne si nu pe gaz metan.
De asemenea, instalarea unei centrale de pardoseala într-o locuinta impune montarea unui boiler separat pentru producerea apei calde. Pe de alta parte, tinând cont de faptul ca este vorba de o centrala de putere mare, costurile de achizitie si de montare sunt si ele pe masura.
O ultima clasificare se face în functie de combustibilul pe care îl folosesc si se împart în:
- pe gaz
- centrale pe lemne
- cu peleti
- centrale electrice
- centrale pe combustibil lichid (motorina)
Centrale termice pe gaz
9. Tehnologia de functionare utilizata face ca centralele pe gaz sa se împarta în:
- centrale instant
- conventionale, interzise prin lege pentru comercializare
- centrale în condensare cu un randament ridicat si dotari complexe
8. Tot în cazul centralelor pe gaz puteti opta pentru:
- varianta combi, care produce atât apa calda menajera, cât si agent termic sau pentru
- varianta care produce numai agent termic
În aceasta situatie apa calda poate proveni de la un sistem combinat de boiler sau panouri solare.
O ultima subcategorie include:
– centralele termice cu sau fara acumulareAcestea din urma dispun de un rezervor cu capacitate de pâna la câteva zeci de litri care asigura un aport sporit de apa calda. Din acest motiv, centralele termice cu acumulare sunt recomandate gospodariilor cu mai multi consumatori de apa.
Centrale pe gaz in condensare
Centralele termice în condensare se deosebesc de cele clasice prin consumul redus de energie. Acestea produc cantităţi de emisii mult mai reduse comparativ cu centralele aşa – numite „clasice”, şi dispun de un tub scurt din plastic de evacuare, care permite amplasarea centralei în orice loc din locuinţă.
7. Centrală termică de perete cu condensare
Un cazan cu condensare este un cazan care răceşte gazele de ardere evacuat în atmosferă până sub temperatura punctului de rouă, care pentru gaze provenite din arderea gazului natural este de 57 °C, condensând cât mai mult din vaporii de apă din aceste gaze şi recuperând căldura lor latentă de vaporizare.
Aceste centrale lucrează cel mai bine la temperaturi scăzute ale agentului termic, de 40 °C (tur) / 30 °C (retur), dar sunt eficiente până la temperaturi de retur de 60 °C.
Datorită temperaturii reduse la care sunt evacuate gazele de ardere, tirajul coşului este de obicei insuficient. Ca urmare, la centrale cu condensare se recomandă varianta cu cameră etanşă (tiraj forţat) şi producerea apei calde de consum în sisteme cu acumulare.
6. Punerea in functiune centrala termica pe gaz
Alegerea tipului de centrala potrivit este doar inceptul unui sir de decizii pe care va trebui sa le luati.
Pe langa clasificarea in functie de putere, amplasare si combustibil, la fel de importante sunt si functiile si dotarile de care dispune, garantia oferita de producator, dar si serviciile de garantie si service in postgarantie.
5. Montajul centralei termice pe gaz
De obicei centrala termica se monteaza in bucatarie, dar in lipsa de spatiu se poate gasi si un alt loc favorabil bunei functionari. Indiferent de loc, montarea ei implica achizitionarea altor materiale si implicit costuri suplimentare.
Trebuie luat in calcul ca la o prima instalare de centrala, nu in cazul inlocuirii unei centrale vechi, o data cu montarea ei romanii opteaza si pentru schimbarea instalatiei termice si a caloriferelor.
4. Centrale termice pe lemne (cazane)
Daca in zona geografica respectiva lemnele sunt disponibile si accesibile ca pret, acesta poate fi o optiune.
Dezavantajul cazanelor pe lemne sau carbune este exploatarea mai putin confortabila: necesita curatare periodica si alimentare manuala cu combustibil de cateva ori pe zi, au nevoie de camera tehnica separate, cos de fum si alte accesorii.
3. Tipuri de cazane pe lemne/combustibil solid:
Cazane clasice (conventionale = fara gazeificare): pot fi din otel sau din fonta. Cele din fonta au rezistenta mai buna la coroziune si durata mai mare de viata.
Unele cazane clasice pot functiona si cu carbune, cocs, tocatura lemnoasa, resturi vegetale, peleti (prin montarea unui arzator pe peleti). Autonomia de ardere pe lemne a cazanelor clasice este de 3-4 ore, depinde de temperatura exterioara, temperatura interioara dorita, nivelul de izolare termica a cladirii.
Foarte importanta este calitatea lemnului, acesta trebuie sa fie uscat (umiditate max 20%). Principalul avantaj al cazanelor clasice pe lemne il reprezinta pretul accesibil.
Cazane din otel cu gazeificare: functioneaza numai cu lemne tip “bustean”, in general admit si tocatura maxim 10-15%.
Acesta functioneaza pe principiul gazeificarii, fenomenul prin care in procesul de ardere, in conditii speciale (configuratie speciala a focarului, aer introdus controlat etc) lemnul degaja asa-numitul “gaz de lemn” sau gaz de gazogen care dezvolta o mica putere calorifica, care se adauga celei a lemnului, rezultand astfel un combustibil cu putere calorifica totala mai mare.
2. Avantajele cazanelor cu gazeificare
- randament mai mare (deci consum mai mic de lemne)
- autonomie mai mare de ardere (si confort): 8-10 sau 12 ore in cazul cazanelor cu panou de comanda digital.
1. Dezavantajele cazanelor pe gazeificare
- costul echipamentului este mai mare decat in cazul cazanelor clasice (aproximativ dublu)
- sunt mai pretentioase in privinta combustibilului (numai lemn si acesta trebuie sa fie bine uscat)
- utilizarea lemnului cu umiditate mare (peste 20%) are consecinte grave asupra cazanului (atat clasic, cat si cu gazeificare)
- lemnul umed se aprinde greu, arde greu si are putere calorifica scazuta, rezultand un consum mare de combustibil
- determina depuneri de gudron in urma condensarii vaporilor de apa, cu inrautatirea transferului termic si aparitia coroziunii
- gudronul poate duce la infundarea drumurilor de fum ale cazanului
Centrale termice cu peleti
In general sunt cazane clasice (fara gazeificare) la care se monteaza un arzator pe peleti si un buncar (rezervor) de peleti.
Exista modele de cazane clasice cu kit de transformare reversibil (usa dubla) care permit trecerea rapida de pe peleti pe lemne si invers, fara a fi necesara demontarea arzatorului.
Avantajele cazanelor pe peleti
- Eligibile pentru Programul Casa Verde (rambursarea este variabila de la an la an)
- Exploatare confortabila: autonomie de ardere 3-5 zile, fata de 3-4 ore la cazanele clasice sau 8-10 ore la cazanele cu gazeificare
- intretinere (curatare) mai usoara decat cazanele pe lemne
- Functionarea este complet automatizata: aprinderea, alimentarea arzatorului cu peleti, adaptarea sarcinii arzatorului la necesarul termic al instalatiei.
- Confortul in exploatare si costurile cu combustibilul sunt apropiate de cele ale gazului. Spre deosebire de cazanul pe lemne clasic sau cu gazeificare, datorita autonomiei de 3-5 zile
- cazanul pe peleti permite proprietarului sa lase imobilul nelocuit cateva zile (peste week-end, cateva zile de concediu etc.) fara a exista pericolul inghetului iarna.
Dezavantaje cazanelor pe peleti
- ca orice cazan pe combustibil solid, necesita camera tehnica separata si cos de fum.
Centrale termice electrice
Energia electrica este un combustibil scump, dar poate fi in unele cazuri o solutie in cazul in care nu exista gaz natural.
Inainte de achizitionarea unei centrale electrice se va verifica daca instalatia electrica a imobilului este corect dimensionata.
Astfel alimentarea electrica trifazata la centralele de peste 7,5 kW, puterea pe bransament sa corespunda sumei puterilor tuturor consumatorilor din casa, tabloul de alimentare si conductorii electrici sa fie corespunzatori.
Avantaje
- Nu necesita cos de fum
- se pot instala in spatii de locuit, sunt ecologice (poluarea locala este inexistenta)
- confort sporit
Dezavantaje
- cea mai costisitoare metoda de incalzire
- modele de puteri reduse
Centrale termice pe combustibil lichid
In cazul cazanului pe motorina (combustibil lichid) combustibilul este destul de scump, acesta necesita camera tehnica separata din motive de siguranta (nu se poate monta in casa asemenea unei centrale murale pe gaz) cu rezervor de zi pentru combustibil si cos de fum.
Este important sa alegeti produse cunoscute pe piata si sa va asigurati ca reteaua de service este destul de extinsa. Astfel, in cazul unei defectiuni, se va putea interveni rapid, iar eventualele piese de schimb vor putea fi aduse intr-un interval de timp mic.
Atunci cand alegem o centrala trebuie sa avem in vedere combustibilul consumat, care dicteaza in ultima instanta si tipul centralei.